Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pizzerinki z ciasta francuskiego z pesto, pomidorami, szynką parmeńską i serem mozzarella
Pizzerinki z ciasta francuskiego z pesto, pomidorami, szynką parmeńską i serem mozzarella - składniki:
Pizzerinki z ciasta francuskiego z pesto, pomidorami, szynką parmeńską i serem mozzarella - sposób przygotowania:
Wodę wlać do szklanki, dodać sól i mieszać, aż sól się rozpuści. W rondelku roztopić 75 g masła na wolnym ogniu. Obydwie mąki wsypać do miski. Dodać posoloną wodę, roztopione masło i zagnieść ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć dłonią, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Pozostałe masło pokroić na małe kawałki, włożyć do miski i utrzeć na gładką masę. Utarte masło włożyć między 2 warstwy folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Rozwałkować na prostokąt grubości 2 cm i wstawić do lodówki. Ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę lekko oprószyć mąką, położyć ciasto i, tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkować na kwadratowy placek grubości około 2 cm (lub cieniej), tak by środek był grubszy niż boki. Na środku rozłożyć schłodzone masło, tak by rogi znajdowały się pośrodku boków ciasta. Rogi ciasta połączyć nad masłem, formując kopertę, i zlepić ciasto na złączeniach, aby nie wydostawało się na zewnątrz podczas wałkowania. Ciasto z masłem wewnątrz rozwałkować na prostokąt długości 3 x większej niż szerokość. Ciasto złożyć na 3 części, formując prostokąt. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto wyjąć z lodówki, obrócić o 90°, rozwałkować na prostokąt. Złożyć na 3 części i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W ten sposób, tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkowywać i składać ciasto 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na 2 godziny. Po każdym schłodzeniu ciasto należy wałkować na stolnicy posypanej cienką warstwą mąki, aby nie przywierało. Ciasto przed pieczeniem rozwałkowujemy na grubość około 3 - 5 mm, w zależności od upodobania. Pesto: Listki bazylii umyć i wysuszyć. Czosnek obrać. Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem. Dalej miksując wlewać cienkim strumieniem oliwę. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i gdy nie chce sie od razu użyć to zalać wierzch oliwą. W ten sposób postoi nawet miesiąc. Nadzienie do Pizzerinek: Ciasto pokroić na 6 cm kwadraty. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na nie ciasto. Każdy kwadrat posmarować pesto, na pesto wyłożyć szynkę parmeńską, kawałek pomidora i ser mozzarella. Złożyć boki kwadratów i posmarować je rozkłóconym jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni, przez ok. 15-20 minut.
- Ciasto francuskie:
- 200 ml zimnej wody
- 1 łyżka soli
- 500 gram masła o temperaturze pokojowej
- 150 gram mąki krupczatki
- 250 gram mąki pszennej
- Pesto:
- 60 gram świeżych listków bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 35 gram orzeszków piniowych
- 60 gram startego parmezanu
- 70 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz do smaku
- Nadzienie do Pizzerinek:
- 20 dag szynki parmeńskiej
- ulubione pomidory
- pesto
- kulka sera mozzarella
- Do ozdoby:
- rukola
Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki