Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka z tuńczyka z pomarańczą na carpaccio z wędzonego łososia

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałatka z tuńczyka z pomarańczą na carpaccio z wędzonego łososia - składniki:
Sałatka z tuńczyka z pomarańczą na carpaccio z wędzonego łososia - sposób przygotowania: Robimy sos. Liście buraka, te najmłodsze, z samego środka, odcinamy i odkładamy, resztę wyrzucamy. Bulwę buraka gotu-jemy w skórce, obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Startego buraka mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy. Plastry łososia rozkładamy na płacie glonów nori, smarujemy cienką warstwą serka ziołowego i zwijamy w rulon. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek, obieramy, obgotowujemy w osolonej wodzie i szybko hartujemy w misce z lodem, aby nie straciły koloru. Z tuńczyka wycinamy równy, owalny kawałek, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w sezamie oraz w skórkach z pomarańczy i limonki. Smażymy na maśle z rozmarynem, po 10 sekund z każdej strony, tak aby w środku ryba była surowa. Studzimy ją i kroimy na ukośne, półcentymetrowe plastry. Układamy je na talerzu, przekładając cząstkami pomarańczy. Roladę z łososia i nori kroimy ostrym nożem w plastry i również układamy obok tuńczyka. Dekorujemy opłukaną i osuszoną sałatą oraz liśćmi buraka. W tę kompozycję wkładamy szparagi i polewamy sosem buraczkowym, a talerz ozdabiamy kroplami kremu balsamico i, ewentualnie, pokrojoną papryczką peperoncino.