Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Nitki z Parmą z rukolą i łódeczkami Cherry

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Nitki z Parmą z rukolą i łódeczkami Cherry - składniki:
  • Składniki dla 2 osób:
  • Makaron:
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 całe jaja
  • 4 żółtka
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
  • Sos:
  • 50 ml Martini Rosso
  • 1 garść czerwonych porzeczek
  • sól
  • pieprz
  • 1 szczypta brązowego cukru
  • Ponadto:
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 5 pomidorków cherry
  • 1 arkusz alg nori
  • 10 plastrów marynowanej żółtej rzodkwi (kupimy w sklepie lub na stoisku typu "kuchnie świata")
  • 10 przepiórczych jaj
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 pęczek rukoli
  • oliwa
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej (trochę grubszych niż zwykle)
  • 4 ząbki czosnku
  • 20 g parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • 150 ml wytrawnego białego wina
Nitki z Parmą z rukolą i łódeczkami Cherry - sposób przygotowania: Robimy makaron. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 3 mm, posypujemy z obu stron mąką, zwijamy w rulon i tniemy w cienkie nitki grubości 4 mm. Zagotowujemy 3 l osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy i delikatnie wkładamy na wrzątek pocięte nitki. Zaraz po ponownym zagotowaniu odcedzamy makaron i polewamy odrobiną oliwy, potrząsając garnkiem. Składniki sosu miksujemy i odstawiamy na chwilę do lodówki. Ocet balsamiczny wlewamy na gorącą patelnię i czekamy, aż zgęstnieje, po czym odstawiamy w chłodne miejsce. Pomidorki przekrawamy i wydrążamy pestki, aby powstały łódeczki. Z arkusza nori wycinamy kilka krótkich pasków szer. 1 cm. Zwilżamy je delikatnie opuszkami palców zamoczonymi w wodzie i "opasujemy" nimi pomidorowe łódeczki. Plasterki cienko pokrojonej rzodkwi nakładamy na pomidorki i delikatnie wciskamy w głąb. Przepiórcze jaja wbijamy do miski i przygotowujemy rondelek z gotującą się wodą z dodatkiem łyżki octu. Delikatnie kładziemy same żółtka jaj na powierzchnię wody (uważamy, aby się nie rozlały) i wyciągamy je, gdy tylko się zetną. Gotowe żółtka układamy w pomidorowych łódeczkach. Pęczek umytej i osuszonej rukoli owijamy szerokim paskiem nori, aby powstała nieregularna w kształcie palma. Rozgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy na nią plastry szynki parmeńskiej. Smażymy, aż staną się chrupiące. Na tę samą patelnię wkładamy posiekany czosnek, czekamy, aż się lekko upraży i chwilę potem wkładamy nitki, posypując je parmezanem, solą i pieprzem. Gdy makaron się zrumieni, dodajemy szynkę i podlewamy winem. Kiedy wino odparuje, przekładamy makaron na talerz, układamy w centralnej części palemkę z rukoli, dookoła łódeczki. Polewamy odparowanym balsamico oraz sosem porzeczkowym.