Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Nitki z Parmą z rukolą i łódeczkami Cherry
Nitki z Parmą z rukolą i łódeczkami Cherry - składniki:
Nitki z Parmą z rukolą i łódeczkami Cherry - sposób przygotowania:
Robimy makaron. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 3 mm, posypujemy z obu stron mąką, zwijamy w rulon i tniemy w cienkie nitki grubości 4 mm. Zagotowujemy 3 l osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy i delikatnie wkładamy na wrzątek pocięte nitki. Zaraz po ponownym zagotowaniu odcedzamy makaron i polewamy odrobiną oliwy, potrząsając garnkiem. Składniki sosu miksujemy i odstawiamy na chwilę do lodówki. Ocet balsamiczny wlewamy na gorącą patelnię i czekamy, aż zgęstnieje, po czym odstawiamy w chłodne miejsce. Pomidorki przekrawamy i wydrążamy pestki, aby powstały łódeczki. Z arkusza nori wycinamy kilka krótkich pasków szer. 1 cm. Zwilżamy je delikatnie opuszkami palców zamoczonymi w wodzie i "opasujemy" nimi pomidorowe łódeczki. Plasterki cienko pokrojonej rzodkwi nakładamy na pomidorki i delikatnie wciskamy w głąb. Przepiórcze jaja wbijamy do miski i przygotowujemy rondelek z gotującą się wodą z dodatkiem łyżki octu. Delikatnie kładziemy same żółtka jaj na powierzchnię wody (uważamy, aby się nie rozlały) i wyciągamy je, gdy tylko się zetną. Gotowe żółtka układamy w pomidorowych łódeczkach. Pęczek umytej i osuszonej rukoli owijamy szerokim paskiem nori, aby powstała nieregularna w kształcie palma. Rozgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy na nią plastry szynki parmeńskiej. Smażymy, aż staną się chrupiące. Na tę samą patelnię wkładamy posiekany czosnek, czekamy, aż się lekko upraży i chwilę potem wkładamy nitki, posypując je parmezanem, solą i pieprzem. Gdy makaron się zrumieni, dodajemy szynkę i podlewamy winem. Kiedy wino odparuje, przekładamy makaron na talerz, układamy w centralnej części palemkę z rukoli, dookoła łódeczki. Polewamy odparowanym balsamico oraz sosem porzeczkowym.
- Składniki dla 2 osób:
- Makaron:
- 300 g mąki pszennej
- 3 całe jaja
- 4 żółtka
- sól
- 2 łyżki oliwy
- Sos:
- 50 ml Martini Rosso
- 1 garść czerwonych porzeczek
- sól
- pieprz
- 1 szczypta brązowego cukru
- Ponadto:
- 100 ml octu balsamicznego
- 5 pomidorków cherry
- 1 arkusz alg nori
- 10 plastrów marynowanej żółtej rzodkwi (kupimy w sklepie lub na stoisku typu "kuchnie świata")
- 10 przepiórczych jaj
- 1 łyżka octu winnego
- 1 pęczek rukoli
- oliwa
- 6 plastrów szynki parmeńskiej (trochę grubszych niż zwykle)
- 4 ząbki czosnku
- 20 g parmezanu
- sól
- pieprz
- 150 ml wytrawnego białego wina
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki