Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Polędwiczka wieprzowa faszerowana szyjkami rakowymi

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Polędwiczka wieprzowa faszerowana szyjkami rakowymi - składniki:
Polędwiczka wieprzowa faszerowana szyjkami rakowymi - sposób przygotowania: Mięso marynujemy ok. 1,5 godz. Cienkim nożem wkłuwamy się wzdłuż polędwiczki (zaczynając od grubszego końca). Farsz rakowy wkładamy ręką aż do końca polędwiczki. Odkładamy w chłodne miejsce na 30 min. Grillujemy lub smażymy na małej ilości tłuszczu. W garnku smażymy pokrojony w drobną kostkę boczek, aż wytopi się tłuszcz. Wrzucamy poszatkowaną kapustę i cebulę. Smażymy 5 min, dodając ok. 200 ml bulionu i drobno pokrojone ziemniaki. Gotujemy, aż ziemniaki się rozgotują, doprawiamy i miksujemy. Przygotowujemy koszyk z parmezanu. Rozsypujemy cienką warstwę sera na suchej rozgrzanej patelni. Gdy zacznie się topić, zsuwamy z patelni na odwróconą szklankę i czekamy, aż zastygnie. Do koszyka wkładamy purée. Robimy sos. Cukier rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy jarzębinę i dusimy 3 min. Dodajemy tabasco i bulion. Gotujemy na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawiamy. Podajemy z grillowaną połówką gruszki.