Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Polędwiczka wieprzowa faszerowana szyjkami rakowymi
Polędwiczka wieprzowa faszerowana szyjkami rakowymi - składniki:
Polędwiczka wieprzowa faszerowana szyjkami rakowymi - sposób przygotowania:
Mięso marynujemy ok. 1,5 godz. Cienkim nożem wkłuwamy się wzdłuż polędwiczki (zaczynając od grubszego końca). Farsz rakowy wkładamy ręką aż do końca polędwiczki. Odkładamy w chłodne miejsce na 30 min. Grillujemy lub smażymy na małej ilości tłuszczu. W garnku smażymy pokrojony w drobną kostkę boczek, aż wytopi się tłuszcz. Wrzucamy poszatkowaną kapustę i cebulę. Smażymy 5 min, dodając ok. 200 ml bulionu i drobno pokrojone ziemniaki. Gotujemy, aż ziemniaki się rozgotują, doprawiamy i miksujemy. Przygotowujemy koszyk z parmezanu. Rozsypujemy cienką warstwę sera na suchej rozgrzanej patelni. Gdy zacznie się topić, zsuwamy z patelni na odwróconą szklankę i czekamy, aż zastygnie. Do koszyka wkładamy purée. Robimy sos. Cukier rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy jarzębinę i dusimy 3 min. Dodajemy tabasco i bulion. Gotujemy na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawiamy. Podajemy z grillowaną połówką gruszki.
- Marynata:
- 30 ml brandy
- 2 gałązki rozmarynu i tymianku
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- Polędwiczka:
- 160 g polędwiczek wieprzowych
- 30 g szyjek rakowych
- Purée:
- 150 g świeżej kapusty
- 30 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 200 ml bulionu wołowego
- 2 duże ziemniaki
- słodka papryka w proszku
- sól
- pieprz
- garść startego parmezanu
- Sos:
- 1 łyżka brązowego cukru
- 6-7 ziaren przesmażonej jarzębiny
- 3 krople tabasco
- 150 ml bulionu wołowego
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki