Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Roladka cielęca ze szpinakiem i gorgonzolą w sosie koniakowym
Roladka cielęca ze szpinakiem i gorgonzolą w sosie koniakowym - składniki:
Roladka cielęca ze szpinakiem i gorgonzolą w sosie koniakowym - sposób przygotowania:
Oczyszczone mięso kroimy na półcentymetrowe plastry i rozbijamy tłuczkiem. Łączymy plastry, tak aby delikatnie na siebie zachodziły i utworzyły prostokąt. Solimy, pieprzymy. Szklimy na maśle posiekaną cebulę, dodajemy szpinak (jeśli był mrożony, musi być dobrze odciśnięty) i gorgonzolę. Smażymy, podlewając bulionem. Gdy płyn odparuje, rozkładamy szpinak na mięsie i zwijamy w roladę. Owijamy plastrami specku. Obsmażamy na oliwie. Pomidorki pieczemy na patelni grillowej lub w piekarniku, aż zmiękną, przyprawiamy solą i pieprzem. Robimy polentę. Do osolonej, wrzącej wody wsypujemy powoli kaszkę, ciągle mieszając. Gotujemy 5 minut na wolnym ogniu. Wlewamy masę do płaskiej formy lub na talerz, po ostudzeniu kroimy na kawałki. Do oliwy pozostałej po obsmażaniu rolady, wlewamy koniak. Gdy lekko odparuje, dodajemy rozmaryn i bulion. Po zagotowaniu wkładamy masło i redukujemy, aż sos zgęstnieje. Solimy, pieprzymy. Na talerzach układamy kawałki polenty, plastry rolady i oprószone parmezanem pomidorki. Podajemy z sosem koniakowym.
- Składniki dla 2 osób:
- 160 g górki cielęcej
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula
- garść liści szpinaku (może być mrożony)
- 1 płaska łyżka gorgonzoli
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 4 plastry specku
- 2 łyżki oliwy
- 4 pomidorki cherry
- 200 g polenty (kaszki kukurydzianej)
- kilka płatków parmezanu
- Sos:
- 100 ml koniaku
- gałązka rozmarynu
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki