Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pasztet jarzynowy

Autor
A A A
  • Pasztet jarzynowy

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (5 głosów)

Pasztet jarzynowy - składniki:
Pasztet jarzynowy - sposób przygotowania: Warzywa umyj. Buraki i marchewkę osobno ugotuj w całości, a następnie obierz. Pory pokrój na plasterki i także ugotuj do miękkości. Wszystko wystudź. Cebulkę i czosnek posiekaj, podsmaż na oliwie, przełóż do miski, dodaj śmietankę, jajka, mąkę, parmezan i roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Powstałą masę podziel na trzy części. Jedną część zmiksuj z burakami i dopraw solą i pieprzem. Drugą zmiksuj z porami i dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Trzecią część zmiksuj z marchewką i skórką cytrynową, dopraw imbirem, solą i pieprzem. Foremkę wysmaruj masłem, wyłóż papierem pergaminowym i ułóż kolejno trzy warstwy: burakową, porową i marchewkową. Formę przykryj natłuszczoną folią aluminiową lub pergaminem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz godzinę. Upieczony pasztet przed podaniem studź przez kilka godzin.

Informacje o Pasztet jarzynowy

  • Pyszne warzywa korzeniowe

    Pyszne warzywa korzeniowe

    znajdziesz w naszej bazie. Pasztet jarzynowy 400 g buraków 400 g marchwi 400 g porów 1 pęczek cebulki dymki 150 ml śmietany 18 proc. 5 jajek 5 łyżek mąki razowej 2 łyżki masła 50 g startego parmezanu 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżka skórki otartej z cytryny 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

  • Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

    Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

    wyłóż nią wnętrze keksówki. Nasmaruj folię oliwą, ewentualnie wysyp mąką lub tartą bułką. Masę pasztetową włóż do foremki, lekko ubij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz około 30 minut. Piękny, kolorowy pasztet jarzynowy będzie ozdobą każdego wielkanocnego stołu. Amatorom warzyw

  • Z warzyw można zrobić... wszystko: makaron, pasztet, kotlety. 11 kreatywnych przepisów

    Z warzyw można zrobić... wszystko: makaron, pasztet, kotlety. 11 kreatywnych przepisów

    wegetariańskie pasztety: Pasztet z soczewicy Pasztet z ciecierzycy i czerwonej fasoli Pasztet z buraków z sosem chrzanowym Pasztet z cukinii i szpinaku Pasztet jarzynowy Kitchen Craft Keksówka CRUS... Silit Keksówka zamykana 637... Tadar Keksówka silikonowa Z... Sprawdź