Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zapiekanka makaronowa

Autor
A A A
  • Zapiekanka makaronowa

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (15 głosów)

Zapiekanka makaronowa - składniki:
Zapiekanka makaronowa - sposób przygotowania: Makaron ugotuj al dente w dużym garnku z osolonym wrzątkiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na ostatnie 5 minut gotowania dorzuć do garnka z makaronem rozmrożone brukselkę i fasolkę. Odcedź i przelej zimną wodą. Na dużej patelni rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulę (lub szalotki). Dopraw solą i smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj mąkę i przesmażaj 1-2 minuty, cały czas mieszając. Następnie energicznie mieszając - najlepiej trzepaczką - dodawaj mleko. Sos powinien się zagotować i zgęstnieć. Do sosu dodaj pomidory, dopraw do smaku solą i pieprzem, zdejmij z ognia. Do dużego naczynia do zapiekania przełóż makaron z warzywami, zalej sosem, dodaj połowę startego sera i delikatnie wymieszaj. Posyp wierzch pozostałym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 20-25 minut, aż ser się rozpuści i zrumieni, a sos będzie bulgotał.

Informacje o Zapiekanka makaronowa

  • Zapiekanka makaronowa - jak zrobić najlepszą?

    <strong>Zapiekanka</strong> <strong>makaronowa</strong> - jak zrobić najlepszą?

    Makaron jest doskonałą bazą do zapiekanki - nie tylko łatwo i szybko można go przygotować, ale też różnorodność form w jakich występuje daje nam możliwość stworzenia zapiekanek w wielu wariantach. Zapiekanka makaronowa - warto wiedzieć

  • Menu dnia z tradycyjnym rosołem

    Menu dnia z tradycyjnym rosołem

    marchewkę i mięso obrane z kości dodaj do rosołu. Autor: Paulina Kałka, Zuzanna Wiciejowska To tanie i proste danie gości często na wielu stołach. I nic dziwnego - nie wymaga dużych nakładów pracy, a efekt jest bardzo smaczny. Zobacz przepis na zapiekankę makaronową Bardzo dobrze smakuje z bitą

  • Zapiekanka z makaronem - 8 pysznych przepisów

    Zapiekanka z makaronem - 8 pysznych przepisów

    Zapiekanka makaronowa to przepis na szybki, sycący i zawsze udany obiad. Wykorzystaj ulubione składniki albo to, co akurat masz w lodówce. Pasują do niej zarówno mięso czy ryba, jak również warzywa, a nawet owoce. Sposobów na to, by powstała pyszna zapiekanka z makaronem, jest przynajmniej tyle

  • Szybko i smacznie: zapiekanki

    Szybko i smacznie: zapiekanki

    mleko. Masę dopraw solą, pieprzem i ostrożnie przelej do naczynia, aby nie naruszyć warstw. Na wierzchu połóż kilka kawałków masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 45-60 minut. Podawaj z rozpuszczonym masłem. Zapiekanki makaronowe mają to do siebie, że zasmakują każdemu. Sycą

  • Zapiekany makaron - z mięsem i nie tylko

    Zapiekany makaron - z mięsem i nie tylko

    Zamiast mięsa wołowo-wieprzowego, taką zapiekankę można przygotować również wyłącznie z wieprzowiny. Jeśli uważasz, że puszka pomidorów to za mało, do mięsnego sosu możesz śmiało dodać jeszcze nieco koncentratu pomidorowego. Zapiekanka makaronowa 500 g makaronu spaghetti lub wstążki 650 g

  • Menu na kaca - co zjeść "dzień po"

    Menu na kaca - co zjeść "dzień po"

    masła, obsmaż kanapki z obu stron. Zestaw z ognia. Posmaruj wierzch kanapek sosem i ułóż na nim pozostały ser. Wstaw grzanki do piekarnika ustawionego na grillowanie lub do opiekacza. Zapiekaj przez 3-4 minuty, aż ser się rozpuści i przyrumieni. Zapiekanka makaronowa z pomidorami i serem

  • Smaczne i sycące - zapiekanki

    Smaczne i sycące - zapiekanki

    Zapiekanka makaronowa to jedno z ulubionych dań dla zabieganych. Nasz przepis jest prosty, niedrogi i da się go szybko przygotować. Warto go wypróbować! 500 g makaronu spaghetti lub wstążki 650 g mielonej wołowiny 650 g mielonej wieprzowiny 1 cebula 1 puszka (400 g) pomidorów pelati 1 łyżka

  • Małe zielone kapustki - pokochać brukselkę

    Małe zielone kapustki - pokochać brukselkę

    - jest szybciej, bo jest już umyta i obrana z zewnętrznych liści. Zapiekanka makaronowa 375 g makaronu typu penne (rurki) 1 opakowanie mrożonej brukselki 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej lub groszku 2 łyżki oleju 1 duża cebula lub 3 szalotki 1/4 szklanki (35 g) mąki pszennej 1 i 1/2