Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pieczona gicz cielęca z piwem miodowym
Pieczona gicz cielęca z piwem miodowym - składniki:
Pieczona gicz cielęca z piwem miodowym - sposób przygotowania:
dla 4 osób
Oczyszczone gicze umyj, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie skrop olejem i natrzyj jałowcem, solą i pieprzem. Gicze przełóż na blachę do pieczenia, obłóż plastrami cytryny, ząbkami czosnku i gałązkami rozmarynu, podlej piwem, przykryj szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 130 st. C. Piecz 3-4 godziny (czas pieczenia zależy od wielkości giczy).
Na rozgrzanym oleju i maśle zeszklij szalotkę, dodaj groszek i czosnek, dopraw do smaku.
Kruche i soczyste gicze skrop sosem powstałym podczas pieczenia. Podawaj ze słodkim zielonym groszkiem i pieczonym czosnkiem.
- 4 gicze cielęce z kością
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- kilka rozgniecionych owoców jałowca
- 1 pokrojona w plastry cytryna
- 16 nieobranych ząbków czosnku
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 1 butelka piwa miodowego
- sól
- grubo mielony czarny pieprz
- Groszek:
- 400 g ugotowanego i obranego groszku cukrowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju lnianego
- 2 pokrojone w kostkę szalotki
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz biały mielony
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki