Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Wątróbka cielęca z orzechami włoskimi
Wątróbka cielęca z orzechami włoskimi - składniki:
Wątróbka cielęca z orzechami włoskimi - sposób przygotowania:
dla 4 osób
Oczyszczoną wątróbkę osusz papierowym ręcznikiem i oprósz mąką.
Na maśle i oleju obsmaż wątróbkę wedle własnego gustu (sugeruję czas smażenia po 2 minuty z każdej strony). Gotową wątróbkę zdejmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
Przygotuj sos: w misce wymieszaj orzechy, posiekaną natkę pietruszki, czosnek, szalotki i pokrojony szczypior. Na pozostałym ze smażenia wątróbki tłuszczu krótko obsmaż mieszankę, dolej piwo, dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Wątróbkę podawaj na tostach. Przed podaniem skrop sosem orzechowo-ziołowym.
- 4 x 120 g wątróbki cielęcej
- 2 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- pieczywo orkiszowe
- Sos orzechowo-ziołowy:
- 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 4 pokrojone w piórka szalotki
- 1/2 pęczka szczypioru z dymki
- 100 ml piwa miodowego
- majeranek
- sól morska
- grubo mielony pieprz indyjski
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki