Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Boczek pieczony w piwie Pilsner
Boczek pieczony w piwie Pilsner - składniki:
Boczek pieczony w piwie Pilsner - sposób przygotowania:
dla 4 osób
Umyty i osuszony boczek natrzyj dokładnie solą, pieprzem i liściem laurowym, ułóż w brytfannie do pieczenia.
Olej rzepakowy połącz z majerankiem, lubczykiem, cebulą, musztardą, czosnkiem i miodem. Mieszanką ziół i przypraw obficie posmaruj boczek na grubość około 0,5 cm, podlej piwem Pilsner, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz ok. 1,5 godziny.
Na patelni rozpuść cukier, aby powstał karmel, dodaj masło i przekrojone na pół śliwki, chwilę podsmażaj, a następnie dolej śliwowicę, dodaj igiełki rozmarynu i dopraw pieprzem i kardamonem. Całość duś do momentu, aż alkohol odparuje, a sos zgęstnieje.
Soczysty i aromatyczny boczek wyjmij z piekarnika, pokrój w plastry i skrop powstałym w trakcie pieczenia sosem. Podawaj z glazurowanymi śliwkami aromatyzowanymi pieprzem i kardamonem.
- 1 kg chudego surowego boczku wieprzowego
- marynata:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- kilka gałązek posiekanego świeżego majeranku
- 1 mały pęczek posiekanego lubczyku
- 1 łyżka prażonej cebuli
- 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu lipowego
- 200 ml piwa Pilsner
- mielony liść laurowy
- sól
- grubo mielony czarny pieprz
- glazurowane śliwki:
- 1 kg świeżych lub mrożonych śliwek węgierek bez pestek
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki masła
- 100 ml śliwowicy łąckiej
- 1 gałązka rozmarynu
- kardamon mielony
- grubo mielony czarny pieprz
Informacje o Boczek pieczony w piwie Pilsner
-
Wyborna wieprzowina
? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info Pieczony boczek, podobnie jak pieczony schab, sprawdzi się na świątecznym stole. Jeśli ten duszony w winie Ci nie odpowiada, zobacz przepis na boczek pieczony w piwie pilsner . Boczek rolowany z czosnkiem w czerwonym winie 1,5
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki