Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Polędwica wołowa z sosem piwno-miodowym

Autor
A A A
  • Polędwica wołowa z sosem piwno-miodowym

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Polędwica wołowa z sosem piwno-miodowym - składniki:
Polędwica wołowa z sosem piwno-miodowym - sposób przygotowania: dla 4 osób Umyte i osuszone mięso zamarynuj we wszystkich połączonych składnikach marynaty i wstaw do lodówki na 3 godziny. Przygotuj sos: w rondelku zagotuj piwo z szalotką, czosnkiem, rozmarynem i imbirem. Gdy 2/3 płynu odparuje, dodaj miód, ponownie zagotuj, a następnie przecedź sos przez sito. Przygotuj purée: na rozgrzanym oleju i maśle obsmaż szalotkę i borowiki, dodaj śmietanę i przetarte ziemniaki. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dokładnie wymieszaj. Medaliony wyjmij z marynaty i obsmaż z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej - mięso jest najlepsze, gdy jest krwiste w środku. Polędwicę podawaj polaną sosem z ciepłym purée ziemniaczanym z borowikami.