Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pręga wołowa duszona z kurkami i piwem porter

Autor
A A A
  • Pręga wołowa duszona z kurkami i piwem porter

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Pręga wołowa duszona z kurkami i piwem porter - składniki:
  • 800 g oczyszczonej pręgi wołowej
  • 2 łyżki smalcu gęsiego
  • 1 słodka cebula pokrojona w kostkę
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku
  • 200 g umytych kurek
  • 1 butelka piwa Porter
  • 2 łyżki miodu malinowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały pęczek szczypioru
  • gorczyca
  • kminek do smaku
  • sól
  • grubo mielony czarny pieprz
Pręga wołowa duszona z kurkami i piwem porter - sposób przygotowania: dla 4 osób Mięso pokrój w kostkę, obsmaż na łyżce smalcu gęsiego, dopraw solą i pieprzem, przełóż do naczynia żaroodpornego i odstaw. Na tej samej patelni rozgrzej drugą łyżkę smalcu, obsmaż na nim cebulę, czosnek, kurki i pozostałe przyprawy, a następnie dodaj do mięsa. Całość zalej piwem połączonym z miodem, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Piecz do miękkości (ok. 2-3 godzin). Następnie dodaj masło, posyp posiekanym szczypiorem i dopraw do smaku. Tak przygotowaną pręgę wołową podawaj z pieczonymi ziemniaki lub chlebem razowym.