Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mleko w grocie

Autor
A A A
  • Mleko w grocie

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Mleko w grocie - składniki:
Mleko w grocie - sposób przygotowania: Sciumette - liguryjski deser karnawałowy. Żółtka oddziel od białek. Do białek dodaj 1 łyżkę cukru pudru i ubij na sztywną pianę. W szerokim rondlu zagotuj mleko i bardzo powoli wkładaj łyżką porcje ubitej piany, która natychmiast powinna się ściąć. Powstałe śnieżki gotuj jeszcze pół minuty, a następnie wyjmuj łyżką cedzakową i odsączaj na sitku. Mleko zestaw z kuchenki, wsyp resztę cukru oraz mąkę, dokładnie wymieszaj i odstaw do schłodzenia. Pistacje rozgnieć, 1/3 odłóż do dekoracji, a resztę przełóż do małego garnuszka, zalej 2 łyżkami mleka, tak żeby je przykryło, na małym ogniu doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze minutę. Zestaw z ognia i przetrzyj przez sito. Żółtka roztrzep i powoli dołącz do mleczno-mącznej mieszanki. Na koniec dodaj pistacjową papkę i wymieszaj. Całość przełóż do metalowej miski, którą umieść na garnku z gotującą się wodą. Podgrzewaj masę w kąpieli wodnej, aż zgęstnieje. Następnie przełóż na talerze lub do miseczek, udekoruj ?śnieżkami? i posyp siekanymi pistacjami i cynamonem.