Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Smażone mleko

Autor
A A A
  • Smażone mleko

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Smażone mleko - składniki:
Smażone mleko - sposób przygotowania: Leche Frita Galicyjski deser karnawałowy, popularny także w innych regionach Hiszpanii Do rondla wlej mleko, dodaj mąkę, skórkę z cytryny, laskę cynamonu i zwykły cukier. Całość gotuj na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut, by bardziej zgęstniało. Po tym czasie przelej do płaskiego prostokątnego naczynia, tak żeby masa miała około 2 cm wysokości i odstaw. Gdy wystygnie, pokrój ją na kwadraty o boku ok. 8 cm. Każdy kawałek panieruj najpierw w mące, w jajku i smaż na rozgrzanym oleju. Aby były bardziej chrupiące, możesz zrobić podwójną panierkę. Usmażone kwadraty wyjmuj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem maczaj je w mieszance cukru pudru i cynamonu w proszku lub polewaj sosem karmelowym. Są smaczne na ciepło i na zimno.