Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Confit z gęsich żołądków

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Confit z gęsich żołądków - składniki:
Confit z gęsich żołądków - sposób przygotowania: Odciąć ostrym nożem z żołądków opalizującą skórkę. Opłukać je i osuszyć. Obłożyć przyprawami, ciasno ułożyć w naczyniu, zakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Tłuszcz gęsi stopić na małym ogniu, pod przykryciem. Przecedzić i usunąć resztki, które nie dają się stopić. Oczyścić z przypraw i zanurzyć żołądki w gorącym tłuszczu. Gotować powoli na małym ogniu, przez mniej więcej 2 godziny. u Sprawdzić widelcem, czy są miękkie, zgasić gaz i zostawić do ostudzenia. Podczas gotowania oraz odgrzewania żołądki powinny być całkowicie zanurzone w tłuszczu, bo wystające końcówki uschną i ściemnieją. Podawać na zimno lub na gorąco, np. pokrojone w plastry na duszonej z grzybami soczewicy.

Informacje o Confit z gęsich żołądków

  • Dziś na obiad awangarda

    Dziś na obiad awangarda

    talerzach. Polewamy sosem z patelni, na wierzchu układamy gorące wątróbki. Confit z gęsich żołądków (dla 4 osób) 800 g gęsich żołądków (7-8 połówek)   4 gałązki tymianku

  • Piąta ćwiartka

    Sempégo, trafiłam na fragment, gdzie Mikołajek wspomina, iż przy podziale pieczeni cielęcej zawsze rywalizują z tatą o nereczkę, pomyślałam, że wszystko przede mną. Confit z gęsich żołądków 800 g gęsich żołądków, ok. 7-8 połówek