Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Deser bezowy Baked Alaska
Deser bezowy Baked Alaska - składniki:
Deser bezowy Baked Alaska - sposób przygotowania:
Spód tortownicy wyłożyć biszkoptem lub chałką obraną ze skórki, pokrojoną w 2-cm plastry. Skropić likierem. Na środek ciasta wyłożyć lody, zostawiając sporo miejsca dookoła na bezę. Całość wstawić do zamrażarki (można przygotować wcześniej). Ubić pianę z białek, stopniowo dodać cukier i sól. Kiedy piana jest sztywna, gładka i błyszcząca, skończyć ubijanie. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Równą, grubą warstwą piany z białek obłożyć lody, zakrywając cały spód. Uformować pianę w liczne czubki (nie rozsmarowywać na płasko). Wstawić do piekarnika na ok. 12 minut. Podawać natychmiast.
- 1 chałka lub spód biszkoptowy
- 1.5 litra lodów waniliowych
- likier pomarańczowy
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki