Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Deser bezowy Baked Alaska

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Deser bezowy Baked Alaska - składniki:
Deser bezowy Baked Alaska - sposób przygotowania: Spód tortownicy wyłożyć biszkoptem lub chałką obraną ze skórki, pokrojoną w 2-cm plastry. Skropić likierem. Na środek ciasta wyłożyć lody, zostawiając sporo miejsca dookoła na bezę. Całość wstawić do zamrażarki (można przygotować wcześniej). Ubić pianę z białek, stopniowo dodać cukier i sól. Kiedy piana jest sztywna, gładka i błyszcząca, skończyć ubijanie. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Równą, grubą warstwą piany z białek obłożyć lody, zakrywając cały spód. Uformować pianę w liczne czubki (nie rozsmarowywać na płasko). Wstawić do piekarnika na ok. 12 minut. Podawać natychmiast.