Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Placuszki serowo-ziemniaczane

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Placuszki serowo-ziemniaczane - składniki:
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 młody crottin de Chavignol (lub 150 g rolady chevre)
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz
Placuszki serowo-ziemniaczane - sposób przygotowania: Ziemniaki przepuść przez praskę, żółtka oddziel od białek. Ser ugnieć widelcem i wymieszaj z ziemniakami, mąką i żółtkami, dopraw pieprzem. Ubij pianę z białek, wymieszaj z masą serowo-ziemniaczaną. Wstaw do lodówki, by masa stężała. Na pergamin nakładaj łyżką porcje podobnej wielkości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st C. Piecz, aż się zrumienią. Podawaj na gorąco jako dodatek lub z zieloną sałatą winegret.