Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Placek z pokrzywą i mleczem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Placek z pokrzywą i mleczem - składniki:
  • dwie duże garście pokrzywy
  • dwie duże garście mlecza
  • 120 g pokruszonej fety
  • 6 kromek bułki wrocławskiej namoczonej w mleku i odciśniętej
  • 2 łyżki koperku
  • 4 łyżki utartego parmezanu
  • 4 jaja
  • łyżka oliwy
  • sezam
  • sól
  • pieprz
Placek z pokrzywą i mleczem - sposób przygotowania: Zieleninę dobrze opłukać i zblanszować w osolonej wodzie. Odcisnąć i grubo posiekać. Jajka roztrzepać. Naczynie żaroodporne (średnica ok. 18 cm) wysmarować oliwą i wysypać sezamem. Wymieszać zieleninę z serem, odciśniętą bułką, koprem, jajami, solą i pieprzem. Wlać do naczynia i posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C ok. 30 minut.

Informacje o Placek z pokrzywą i mleczem

  • Pokrzywa i mlecz

    bukietem pokrzyw wychłostać. To podobno świetne na reumatyzm! Placek z pokrzywą i mleczem Dwie duże garście pokrzywy, dwie duże garście mlecza, 120 g pokruszonej fety, 6 kromek bułki wrocławskiej namoczonej w mleku i odciśniętej, 2 łyżki koperku, 4