Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zapiekanka pokusa Janssona
Zapiekanka pokusa Janssona - składniki:
Zapiekanka pokusa Janssona - sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i pokroić w słupki tak jak frytki. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na łyżce masła. W naczyniu żaroodpornym układać na przemian warstwami: ziemniaki, odcedzone anchois, cebulę. Na wierzchu powinny znaleźć się ziemniaki. Posypać solą, pieprzem i wlać śmietanę, która powinna spłynąć na dno naczynia. Na wierzchu na ziemniakach położyć małe kawałki masła. Piec w temp. 200 st. C przez 45 minut. Podawać gorące, posypane gałązkami kopru.
Wersja dla wegetarian: zastąpić anchois selerem pokrojonym jak ziemniaki.
Informacje o Zapiekanka pokusa Janssona
-
Świąteczne inspiracje z różnych stron świata
pokusa Janssona 1/2 kg ziemniaków 1 duża cebula 80 g masła 2 puszki anchois 300 ml śmietany kremówki sól pieprz koper Ziemniaki obrać i pokroić w słupki tak jak frytki. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na łyżce masła. W naczyniu żaroodpornym układać na przemian warstwami: ziemniaki, odcedzone
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki