Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zapiekanka pokusa Janssona

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Zapiekanka pokusa Janssona - składniki:
Zapiekanka pokusa Janssona - sposób przygotowania: Ziemniaki obrać i pokroić w słupki tak jak frytki. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na łyżce masła. W naczyniu żaroodpornym układać na przemian warstwami: ziemniaki, odcedzone anchois, cebulę. Na wierzchu powinny znaleźć się ziemniaki. Posypać solą, pieprzem i wlać śmietanę, która powinna spłynąć na dno naczynia. Na wierzchu na ziemniakach położyć małe kawałki masła. Piec w temp. 200 st. C przez 45 minut. Podawać gorące, posypane gałązkami kopru. Wersja dla wegetarian: zastąpić anchois selerem pokrojonym jak ziemniaki.

Informacje o Zapiekanka pokusa Janssona

  • Świąteczne inspiracje z różnych stron świata

    Świąteczne inspiracje z różnych stron świata

    pokusa Janssona 1/2 kg ziemniaków 1 duża cebula 80 g masła 2 puszki anchois 300 ml śmietany kremówki sól pieprz koper Ziemniaki obrać i pokroić w słupki tak jak frytki. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na łyżce masła. W naczyniu żaroodpornym układać na przemian warstwami: ziemniaki, odcedzone