Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kalafior pod beszamelem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kalafior pod beszamelem - składniki:
Kalafior pod beszamelem - sposób przygotowania: Podzielonego na różyczki kalafiora ugotować w osolonym wrzątku - nie rozgotować! - odcedzić. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, rozprowadzić. Wlać mleko, mieszając intensywnie, aż się zagotuje i połączy w spójny sos. Gdy trochę przestygnie, wymieszać z większością sera (trochę sera zostawić) i musztardą. Doprawić do smaku. Sos wymieszać z kalafiorem, przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekać, aż wierzch się zrumieni.
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem, ricottą i łososiem

Informacje o Kalafior pod beszamelem

  • Musztarda diżońska

    ziemniaków odsmażanych na patelni. Gdy szaleje rozpusta, dodaję ją z tartym żółtym serem do beszamelu, którym polewam kalafior przeznaczony do zapiekania, a gdy panuje dietetyczny reżim, smaruję nią chleb zamiast masłem. W sklepach francuskie marki stanowią najdroższą kategorię