Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Serek okrągły podpuszczkowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Serek okrągły podpuszczkowy - składniki:
  • 2 l surowego mleka z dobrego źródła
  • bakterie serowe
  • podpuszczka tradycyjna lub mikrobiologiczna
  • termometr
  • forma do sera lub w ostateczności sitko wyłożone gazą
Serek okrągły podpuszczkowy - sposób przygotowania: Wszystkie składniki (oprócz mleka) można kupić u dystrybutora artykułów dla serowarów Agrovis lub przez internet, np. na Allegro. Proporcje dodawania podpuszczki i bakterii są podawane na opakowaniu. Mleko podgrzewaj w kąpieli wodnej (w garnku umieszczonym w większym garnku napełnionym wodą). Doprowadź je do temp. 72 st. C (nie można przekroczyć 75 st. C, bo podpuszczka nie zadziała i mleko się nie zsiądzie), po czym schłódź do 30 st. C. Dodaj bakterie w ilości podanej na opakowaniu, wymieszaj i odstaw na pół godziny. Następnie dodaj podpuszczkę w ilości podanej na opakowaniu (występują podpuszczki o różnym stężeniu). Uwaga, przed dodaniem wymieszaj ją z odrobiną wody. Całość wymieszaj. Mniej więcej po godzinie mleko powinno się ściąć - powstanie tzw. skrzep. Skrzep pokrój nożem w kostkę wielkości 3-4 cm, a następnie delikatnie łyżką przenieś do form i pozostaw do odcieknięcia. Na drugi dzień formy lub ser na sicie odwróć i pozostaw do dalszego odcieknięcia. Kolejnego dnia wyjmij ser z formy, posól go z obu stron i schłódź w lodówce. Po kilku godzinach jest gotowy do zjedzenia.