Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szparagi z woka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Szparagi z woka - składniki:
  • 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 1/2 kg)
  • 1 szalotka pokrojona w plasterki lub gruby szczypior
  • korzeń imbiru pokrojony w cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 świeża ostra czerwona papryczka pokrojona w plasterki
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • ziarno sezamu
Szparagi z woka - sposób przygotowania: Obierz szparagi obieraczką do warzyw do połowy łodygi. Potnij ukośnie na kawałki blisko 4-cm. Rozgrzej olej w woku, wrzucić imbir, szalotkę, czosnek i papryczki, mieszaj i podrzucaj, aż olej zapachnie. Można wyjąć przyprawy lub je zostawić. Dodaj szparagi. Smaż, mieszaj, podrzucaj. Wlej mieszankę sosu ostrygowego z wodą i olejem sezamowym, zagotuj, odparuj. Szparagi powinny być al dente, a sos oblepiający. Na koniec posyp sezamem.
Wyrafinowane szparagi w cieście francuskim