Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Falafel z ciecierzycą
Falafel z ciecierzycą - składniki:
Falafel z ciecierzycą - sposób przygotowania:
Ciecierzycę namocz na noc w zimnej wodzie. Zmieniaj wodę, jeśli będzie okazja. Osącz ziarna i zmiel je dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na grubość drobnej kaszy. Zmiksuj drobno natkę, miętę i czosnek. Wymieszaj ciecierzycę z cebulą, ziołami, czosnkiem, przyprawami i odstaw na kilka godzin. Przed smażeniem dodaj proszek do pieczenia. Jeśli masa nie jest dość klejąca, dodaj mąkę. Zrób próbę - usmaż jeden placuszek, ewentualnie uzupełnij przyprawy. Przygotuj w dłoniach niewielkie balaski, smaż partiami w gorącym oleju, aż będą złote. Osuszaj na papierze. Przechowuj w ciepłym piekarniku, podawaj gorące z pitą, zieleniną i sosem thina.
- 2 szklanki ziarna ciecierzycy
- 5 pęczków natki pietruszki
- 1 pęczek świeżej mięty
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- sporo kuminu
- chili
- pieprz
- sól
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki mąki
- olej do głębokiego smażenia
Falafele
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki