Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Hamburger z wołowiny

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (22 głosy)

Hamburger z wołowiny - składniki:
Hamburger z wołowiny - sposób przygotowania: Do miski z mielonym wołowym mięsem zetrzeć na tarce obraną cebulę i czosnek. Dodać musztardę, gałkę muszkatołową, chili, sól, pieprz i całe jajko. Całość krótko wymieszać, tylko żeby składniki się połączyły. Mięso w misce podzielić na cztery części. Na papierze do pieczenia położyć uformowane kotlety. Wstawić do lodówki. Zrobić sos: na gorącą patelnię wlać oliwę z oliwek. Podsmażyć pokrojony bekon. Dodać obrane ze skórki pomidory pokrojone na cząstki. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Gotować na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną. W trakcie gotowania dodać odrobinę wody. Sos można zmiksować. Mięso wyjąć z lodówki i upiec na grillu lub przełożyć na ruszt w piekarniku i piec w temp. 200 st. C przez 5 min z jednej strony i 4 min z drugiej (pieczemy dłużej, jeżeli ma być wypieczony). Bułki powinny być ciepłe i podpieczone, pomidory i cebula pokrojone w cienkie plastry. Na dolnej połówce bułki układać: sos, hamburger, pomidor, krążki cebuli, potem kropla sosu i góra bułki. Ugnieść. Smacznego.
Ten burger jest tak piękny, że będziesz sobie z nim robił selfie