Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zabaione

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zabaione - składniki:
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 40 ml białego wina (marsala lub porto czy sherry - gatunek wina ma wpływ na smak potrawy)
Zabaione - sposób przygotowania: Oddzielić żółtka od białek. Wrzucić je do miski razem z cukrem. Miskę postawić na garnku z gorącą wodą i całość ubijać ręczną trzepaczką (na parze jest znacznie łatwiej). Następnie wolno dodać wino, cały czas ubijając. Kiedy masa będzie gęsta i pojawi się pianka, zabaione jest gotowe. Można sos wlać do kieliszków i podawać z listkiem melisy. Można też zalać sosem owoce i zapiekać je w piekarniku (na pozycji 'grill' przez 1-2 minuty). Deser powinien być brązowo-złoty.

Informacje o Zabaione

  • Menu na jesienne popołudnie

    Menu na jesienne popołudnie

    Aromatyczna zupa chrzanowa z dodatkiem wędzonego boczku i białego wina. 4-5 szklanek wywaru z warzyw porcja włoszczyzny bez marchewki łyżka sklarowanego masła 150 ml białego wytrawnego wina 2-3 łyżki startego chrzanu ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny żółtko pieprz sól 125 ml śmietany kremó

  • Świeże figi

    Świeże figi

    umyć, przekroić na pół, dodać do mięsa i dusić, aż sos zgęstnieje. Podawać przybrane gałązkami kolendry. (4 porcje) Zabaione z miodem 12 dojrzałych fig 2 łyżki płynnego miodu 6 żółtek 12 dag cukru pudru 150 ml słodkiego wina marsala

  • Ciepło? Zrób słodkości bez pieczenia!

    . Rada: panna cottę możesz także przygotować i podawać w kieliszkach. Wtedy nie trzeba jej przekładać na talerzyki. Autor: Zuzanna Wiciejowska Zabaione (także: zabaglione lub zabajone) to klasyczny włoski deser. Świetnie komponuje się ze świeżymi owocami (na przykład truskawkami) lub jako dodatek do

  • Egzotyczne przyprawy i dodatki do dań. Jak ich używać?

    Egzotyczne przyprawy i dodatki do dań. Jak ich używać?

    ). Przecedzamy sok, wlewamy do butelek i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. źródło: bistromama.pl fot. Bistro mama Imbirowe zabaione 2 szklanki świeżej kremówki 6 jaj 20- 25 dag cukru około 125 ml wina Marsala 60 ml mocnego naparu kawy arabiki 1/3 tabliczki (ok. 30 g) gorzkiej pokruszonej lub

  • Desery tylko dla dorosłych

    Desery tylko dla dorosłych

    , które napełniamy zabaione. Pucharki wstawiamy do lodówki na 2-3 godz. i wyjmujemy je tuż przed podaniem. Z dodatkiem marynowanych w winie owoców możesz przygotować również pyszną drożdżówkę. Najlepsza jest na ciepło, w towarzystwie ulubionej gorącej herbaty. Składniki: Ciasto drożdżowe: 30 g