Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Saganaki z krewetkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Saganaki z krewetkami - składniki:
Saganaki z krewetkami - sposób przygotowania: Najpierw sos. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę i czosnek, nie rumienić, zalać winem, zagotować. Dodać pomidory, ocet, przyprawy (bez ziół). Gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 40 min. Dodać zioła. Sosu powstanie dużo więcej, niż potrzeba do tego dania, ale ten sos przydaje się do wszystkiego i byłoby niemądre robienie go tylko dla jednej patelenki. Na małej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić krewetki i czosnek, trochę soli i pieprzu. Po chwili zalać łyżką sosu (tak by krewetki wystawały - ok. 50 ml), posypać kruszoną fetą, skropić ouzo. Wstawić do gorącego piekarnika. Feta powinna się trochę rozpuścić i trochę zrumienić. Posypać natką pietruszki i podawać gorące z bułką lub chlebem pita.
Krewetki w kokosowej panierce

Informacje o Saganaki z krewetkami

  • Saganaki, czyli dania ze specjalnej patelni

    Saganaki, czyli dania ze specjalnej patelni

    , obrócić go i zalać jajkami. Posypać solą i pieprzem. Chwilę posmażyć i wstawić do gorącego piekarnika, by jajka dopiekły się z wierzchu. Saganaki z krewetkami: 5 dużych krewetek, 1 mały posiekany ząbek czosnku, pokruszona feta, natka pietruszki, ouzo, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz