Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Świąteczny krupnik
Świąteczny krupnik - składniki:
Świąteczny krupnik - sposób przygotowania:
W imbryku rozpuścić miód, zagotować. Do gorącego miodu dodać przyprawy, a po chwili zalać wódką. Podgrzewać, ale nie gotować. Podawać na gorąco. Można użyć bardzo wyraźnego miodu gryczanego lub łagodniejszego lipowego.
- 0.5 l czystej wódki
- 6 łyżek miodu
- 5-6 goździków
- 1/2 laski wanilii
- mała laska cynamonu
- kawałek gałki muszkatołowej
- skórka z 1/2 pomarańczy bez albedo
- 1/2 cytryny ze skórką
Informacje o Świąteczny krupnik
-
Pomarańcze z bratem
blasze cieniutkie plastry pomarańczy, dzieci smarują je cukrowym syropem (zagotować 100 ml wody i 100 g cukru) i wstawiamy do ciepłego piekarnika na ok. 4 godziny. Można je schrupać lub powiesić na choince. Świąteczny krupnik (wódka): 0,5 l czystej wódki, 6 łyżek miodu, 5-6
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki