Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Deser truskawkowy a'la Romanow

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Deser truskawkowy a'la Romanow - składniki:
Deser truskawkowy a'la Romanow - sposób przygotowania: Truskawki umyć, osączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oberwać szypułki, kilka małych owoców odłożyć do dekoracji. Większe owoce pokroić na połówki lub ćwiartki, drobne zostawić w całości, przełożyć do miski, przesypując je półtorej łyżki cukru i skrapiając łyżką likieru lub soku pomarańczowego. Przykryć i wstawić do lodówki. Kremówkę ubić. Pod koniec ubijania dodać resztę cukru pudru i likieru. Następnie lody, ubitą kremówkę i wanilię starannie wymieszać. Do zimnych pucharków nakładać warstwami truskawki i krem lodowo-śmietanowy (na wierzchu ma być krem). Każdą porcję udekorować truskawką i listkiem melisy.

Informacje o Deser truskawkowy a'la Romanow

  • Letnie obiady na ochłodę. Bez gotowania

    Letnie obiady na ochłodę. Bez gotowania

    truskawkowy a'la Romanow 65 dag niezbyt dużych truskawek 4-6 kulek lodów waniliowych 135 ml śmietany 30-proc. 4 łyżki likieru pomarańczowego lub świeżego soku z pomarańczy 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 1/4 łyżeczki miąższu z przekrojonej wzdłuż laski wanilii kilka listków melisy Truskawki umyć, osączyć