Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Galaretka czereśniowo-malinowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Galaretka czereśniowo-malinowa - składniki:
  • 50 dag malin (najlepiej pół na pół drobnych i dużych)
  • ok. 50 dag dojrzałych czereśni
  • 2 i 2/3 opakowania galaretki żurawinowej
  • 1/2 szklanki ugotowanego
  • dość rzadkiego kisielu cytrynowego (najlepiej bez cukru)
  • 2-3 łyżki grubego cukru kryształu
Galaretka czereśniowo-malinowa - sposób przygotowania: Czereśnie i drobne maliny umyć, osączyć. Z czereśni usunąć pestki i ogonki. W rondlu zagotować litr wody, zdjąć z ognia, wsypać galaretki i mieszać, aż się rozpuszczą, po czym wystudzić. Do tężejącej galaretki porcjami wkładać, mieszając, czereśnie i drobne maliny (powinny być równomiernie "rozprowadzone" w galaretce). 2-3 keksówki lub jedną podłużną formę wyścielić folią do żywności tak, by dość duże kawałki folii zwisały poza naczyniem. Przelać do form galaretkę z czereśniami i co najmniej 3 godz. schładzać w lodówce. Trzymając za brzegi folii, przełożyć galaretkę na wyziębiony półmisek. W przestudzonym kisielu kolejno zanurzać duże maliny. Następnie obsypywać je grubym cukrem i dekoracyjnie układać na wierzchu zastudzonej galaretki. Ponownie schłodzić deser w lodówce. Tuż przed podaniem pokroić na plastry.