Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Korzenna zupa marchwiowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Korzenna zupa marchwiowa - składniki:
Korzenna zupa marchwiowa - sposób przygotowania: Cebulę i marchew obrać. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, wsypać curry, zmieloną gorczycę i kolendrę, mieszając, smażyć minutę. Dodać imbir i, mieszając, smażyć minutę. Dorzucić posiekaną cebulę, pokrojoną w plasterki marchewkę, skórkę z limonki, lekko posolić, doprawić pieprzem i smażyć, mieszając, 3-4 min. Następnie wlać bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia jeszcze 10 min, po czym wszystko zmiksować. Jeśli zupa będzie za gęsta, dolać nieco gorącej wody lub bulionu, zagotować, zdjąć z ognia, doprawić sokiem z limonki i, jeśli trzeba, solą oraz pieprzem. Na talerzach można zaciągnąć każdą porcję łyżką jogurtu naturalnego.