Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pesto paprykowe z migdałami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pesto paprykowe z migdałami - składniki:
  • 2-3 strąki czerwonej papryki
  • 5 dag posiekanych migdałów
  • ok. łyżeczki soku z cytryny
  • łyżeczka płynnego miodu
  • ok. 100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
Pesto paprykowe z migdałami - sposób przygotowania: Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, posmarować oliwą, upiec na grillu, a potem obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Dodać uprażone na patelni i wystudzone migdały, miód, sok z cytryny; zmiksować, dolewając powoli oliwę - tyle, by powstał dość gęsty (dający się rozsmarowywać) sos. Podawać do pieczeni i kotletów oraz do pieczonych ziemniaków.
Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty