Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Musaka po rumuńsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Musaka po rumuńsku - składniki:
Musaka po rumuńsku - sposób przygotowania: Cebulę pokroić w plasterki, przesmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego na patelni oleju, przełożyć na talerzyk. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na talarki i obsmażyć na rumiano na tłuszczu po cebuli. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić ostrym nożem w dość grube plastry. Potem w żaroodpornym naczyniu układać warstwami: ziemniaki, cebulę, pomidory i mieloną wieprzowinę, lekko posypując każdą warstwę solą i pieprzem. Zakończyć warstwą ziemniaków. Następnie polać wszystko wywarem z włoszczyzny, przykryć i piec 50 min w piekarniku nagrznym do 180°C lub udusić na małym ogniu.