Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kurczak z woka
Kurczak z woka - składniki:
Kurczak z woka - sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski, starannie wymieszać z drobniutko posiekanym imbirem i 1/4 łyżeczki soli, oprószyć przesiewaną przez sitko łyżeczką mąki ziemniaczanej, pokryć lekko ubitym białkiem i odstawić na 20 min. Grzyby wymoczyć w gorącej wodzie, osączyć, odciąć ogonki, a kapelusze pokroić w paski. Oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, cebule i osączone z zalewy pędy bambusa pokroić w cienkie plastry. Czosnek drobniutko posiekać. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i, mieszając, smażyć na nim mięso ok. 2 min, po czym przełożyć na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem, by ociekło z tłuszczu. A w oczyszczonym woku rozgrzać łyżkę oleju i kolejno wkładać: czosnek, cebulę, paprykę, grzyby i pędy bambusa. Smażyć minutę, mieszając. Oprószyć solą i cukrem. Dodać mięso i orzechy nerkowca i, mieszając, smażyć wszystko jeszcze minutę. Podawać na gorąco z ryżem lub pieczywem.
- 30 dag piersi kurczaka (bez skóry)
- 10 dag pędów bambusa (z puszki)
- 5 suszonych chińskich grzybów
- po strąku zielonej i czerwonej papryki
- cebula
- 4 łyżki oleju
- 7-8 dag orzechów nerkowca
- 2 plasterki korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 białka jajka kurzego
- po 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i soli
- łyżeczka cukru
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki