Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak z woka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurczak z woka - składniki:
Kurczak z woka - sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski, starannie wymieszać z drobniutko posiekanym imbirem i 1/4 łyżeczki soli, oprószyć przesiewaną przez sitko łyżeczką mąki ziemniaczanej, pokryć lekko ubitym białkiem i odstawić na 20 min. Grzyby wymoczyć w gorącej wodzie, osączyć, odciąć ogonki, a kapelusze pokroić w paski. Oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, cebule i osączone z zalewy pędy bambusa pokroić w cienkie plastry. Czosnek drobniutko posiekać. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i, mieszając, smażyć na nim mięso ok. 2 min, po czym przełożyć na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem, by ociekło z tłuszczu. A w oczyszczonym woku rozgrzać łyżkę oleju i kolejno wkładać: czosnek, cebulę, paprykę, grzyby i pędy bambusa. Smażyć minutę, mieszając. Oprószyć solą i cukrem. Dodać mięso i orzechy nerkowca i, mieszając, smażyć wszystko jeszcze minutę. Podawać na gorąco z ryżem lub pieczywem.