Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Wątróbka a la Stroganow
Wątróbka a la Stroganow - składniki:
Wątróbka a la Stroganow - sposób przygotowania:
Wątróbkę oczyścić z błon i żyłek, pokroić na paski szer. 1 cm. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić na cienkie plasterki i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju z boczkiem i pieczarkami. Gdy boczek się wytopi i nabierze chrupkości, dodać wątróbkę i, mieszając, smażyć 2 min, po czym osączyć z oleju, przełożyć do miseczki i trzymać w cieple. Do pozostałego na patelni tłuszczu wsypać mąkę i, mieszając, krótko smażyć. Potem, mieszając, powoli wlać zimny wywar, zagotować. Dodać przecier pomidorowy, przyprawić pieprzem i solą. Dołożyć cebulę, boczek i wątróbkę, zaciągnąć potrawę kremówką, przykryć i dusić 3 min na malutkim ogniu. Przed podaniem posypać estragonem. Podawać z pieczywem lub z ziemniakami z wody i ogórkami małosolnymi.
- 55 dag wątróbki cielęcej
- 12-15 dag przerośniętego i pokrojonego na paski boczku
- po 150 ml wywaru z kurczaka i śmietany kremówki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- duża cebula
- ewentualnie garść pieczarek
- 2 łyżki mąki
- łyżka przecieru lub niepełna łyżeczka koncentratu pomidorowego
- posiekany świeży estragon
- pieprz
- sól
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki