Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wątróbka a la Stroganow

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wątróbka a la Stroganow - składniki:
Wątróbka a la Stroganow - sposób przygotowania: Wątróbkę oczyścić z błon i żyłek, pokroić na paski szer. 1 cm. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić na cienkie plasterki i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju z boczkiem i pieczarkami. Gdy boczek się wytopi i nabierze chrupkości, dodać wątróbkę i, mieszając, smażyć 2 min, po czym osączyć z oleju, przełożyć do miseczki i trzymać w cieple. Do pozostałego na patelni tłuszczu wsypać mąkę i, mieszając, krótko smażyć. Potem, mieszając, powoli wlać zimny wywar, zagotować. Dodać przecier pomidorowy, przyprawić pieprzem i solą. Dołożyć cebulę, boczek i wątróbkę, zaciągnąć potrawę kremówką, przykryć i dusić 3 min na malutkim ogniu. Przed podaniem posypać estragonem. Podawać z pieczywem lub z ziemniakami z wody i ogórkami małosolnymi.