Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Nalewka wiśniowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Nalewka wiśniowa - składniki:
  • 50 dag bardzo dojrzałych i soczystych wiśni
  • litr spirytusu
  • szklanka prawdziwego niescukrzonego miodu
  • 25 dag śliwek kalifornijskich
  • 15 goździków
  • 3 szklanki przegotowanej wody
Nalewka wiśniowa - sposób przygotowania: Wiśnie umyć, osuszyć, połowę wydrylować, po czym wszystkie wsypać do gąsiorka. Zalać miodem, przykryć ściereczką i odstawić. Po 24 godz. wsypać goździki i umyte, osuszone, pokrojone śliwki. Zalać spirytusem wymieszanym z 3 szklankami przegotowanej zimnej wody. Zakorkować i trzymać w cieple przez 10- 12 dni, codziennie potrząsać. Następnie alkohol zlać, dodać ten z odciśniętych przez płótno owoców. Całość przefiltrować przez kilka warstw gazy. Rozlać nalewkę do butelek, zakorkować. Musi dojrzewać 6- 8 miesięcy.

Informacje o Nalewka wiśniowa

  • Nalewki - lato zamknięte w butelce

    Nalewki - lato zamknięte w butelce

    przetworów, naczynia używane do robienia i przechowywania nalewek powinny być dokładnie umyte, wyparzone i osuszone. Nalewka wiśniowa Nalewka na gruszkach Nalewka śliwkowa

  • Czereśniowe szaleństwo

    Czereśniowe szaleństwo

    + Szkło II... Koszyki chowane jeden w drugim,... Nie bój się tej francuskiej nazwy. Oznacza ona bardzo prosty deser z owoców zapieczonych pod warstwą ciasta. 500 g czereśni 100 ml nalewki wiśniowej 4 jajka 1/2 szklanki (100 g) cukru 1/4 łyżeczki soli 4 łyżki mąki pszennej 60 g

  • Moc czereśni - dania nie tylko na słodko

    Moc czereśni - dania nie tylko na słodko

    żaroodpornego naczynia, ułóż w nim ugotowane pierogi i wstaw do pieca rozgrzanego do 200 st. C. Zapiekaj ok. 6 minut. Autor: Marcin Budynek Clafoutis z dodatkiem wiśniowej nalewki sprawdzi się na letnie przyjęcie. Zadowoli wymagających gości. Clafoutis czereśniowe 500 g czereśni 100 ml nalewki wiśniowej