Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lody śmietankowo-jagodowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Lody śmietankowo-jagodowe - składniki:
  • 2 szklanki czarnych jagód
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • szklanka mleka
  • 1 i 1/2 szklanki kremówki
Lody śmietankowo-jagodowe - sposób przygotowania: Owoce zasypać cukrem z dodatkiem soli, powoli zagotować, po czym chwilę dusić na malutkim ogniu, rozgniatając je widelcem. Wystudzone zmiksować z mlekiem, wymieszać z zimną śmietaną, przetrzeć do miski przez gęste sitko, schłodzić w lodówce. Następnie zamrozić w specjalnej maszynie do lodów. Kto nie ma takiej maszyny, może zmrozić lody w zamrażalniku, ale co 20- 30 min trzeba je na chwilę wyjmować i miksować, by nie powstały w nich lodowe kryształki.
Najprostsze lody bananowe. Wystarczy jeden składnik!