Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem - składniki:
Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem - sposób przygotowania: Wykroić głąb i włożyć główkę do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Stopniowo zdejmować mięknące liście i ścinać z nich grube nerwy. Kaszę ugotować na sypko z dodatkiem łyżki masła, wystudzić. Dodać ser, jajko, wymieszać i doprawić farsz majerankiem, pieprzem, solą. Na duże liście kłaść nadzienie, zwijać gołąbki. Dno rondla wyłożyć boczkiem. Na nim położyć kilka liści kapusty, a następnie gołąbki. Przykryć je pozostałymi liśćmi. Zalać wrzącym bulionem grzybowym i dusić ok. 25 min (od zagotowania) na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia z mąki i masła zrobić białą zasmażkę i zagęścić nią sos. Podawać gorące.

Informacje o Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem

  • Kasza gryczana w roli głównej

    Kasza gryczana w roli głównej

    Pierogi z farszem z kaszy gryczanej i twarogu to danie popularne przede wszystkim w województwie lubuskim. Do nadzienia możesz dodać również pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulkę. Jeśli wolisz coś mniej kalorycznego, wypróbuj nasz przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem . Pierogi z

  • Co jeść w listopadzie?

    Co jeść w listopadzie?

    . Jeśli zblanszujesz wcześniej liście kapusty, łatwiej będzie je zwijać. Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem duża główka białej lub włoskiej kapusty 20 dag kaszy gryczanej 25 dag białego zmielonego sera jajko 2 łyżki masła 15 dag surowego boczku w cienkich plastrach 2 szklanki bulionu grzybowego