Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Galaretka do pieczywa i deserów

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Galaretka do pieczywa i deserów - składniki:
  • 50 dag czarnych jagód
  • torebka żelfiksu 2: 1
  • 50 dag cukru
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego
  • ok. 100 ml czerwonego wytrawnego wina
Galaretka do pieczywa i deserów - sposób przygotowania: Jagody umyć, osączyć, zalać zimną wodą (800 ml) i gotować 4- 5 min. Następnie przecedzić przez gęste sitko, nie przecierając, tylko czekając, aż spłynie sok. Odmierzyć 3 szklanki (750 ml) powstałego soku, wymieszać z żelfiksem i zagotować. Wsypać cukier, dodać wanilię i gotować 3 min na mocnym ogniu. Zdjąć z ognia, wymieszać z winem, przelać do wyparzonych słoików. Zakręcić słoiki, ustawić dnem do góry na ściereczce. Gdy wystygną, wstawić do lodówki.