Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem
Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem - składniki:
Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem - sposób przygotowania:
Szpinak umyć, posiekać i dusić kilka min na 2 łyżkach masła. Wymieszać z zieleniną, pokruszoną fetą i parmezanem, doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Arkusz ciasta filo pokroić na oprószonej mąką stolnicy na paski szer. ok. 6 cm (trzymać je złożone razem i przykryte wilgotną ściereczką, bo obsychają). Smarować paski ciepłym masłem, sklejać po 2, smarować wierzch. Na końcu każdego położyć kulkę nadzienia i zwijać trójkątne pierożki tak, by farsz miał trochę luzu, bo ciasto w czasie pieczenia się skurczy. Układać pierożki na blasze wyścielonej natłuszczonym pergaminem, posmarować wierzch masłem. Piec w 180°C, aż będą jasnozłote i chrupiące (ok. 25 min).
Informacje o Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem
-
Ciasto filo
Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą - spanakopita Torcik z ciasta filo z kremem cytrynowym - tradycyjne greckie ciasto wielkanocne Strucla z ciasta filo z makiem i bakaliami
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki