Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem - składniki:
  • Opakowanie (45 dag) mrożonego ciasta filo (do kupienia w delikatesach i dużych sieciach handlowych)
  • 1 kg szpinaku
  • 30 dag greckiej fety
  • 20 dag sklarowanego masła
  • 4 łyżki posiekanego kopru
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem - sposób przygotowania: Szpinak umyć, posiekać i dusić kilka min na 2 łyżkach masła. Wymieszać z zieleniną, pokruszoną fetą i parmezanem, doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Arkusz ciasta filo pokroić na oprószonej mąką stolnicy na paski szer. ok. 6 cm (trzymać je złożone razem i przykryte wilgotną ściereczką, bo obsychają). Smarować paski ciepłym masłem, sklejać po 2, smarować wierzch. Na końcu każdego położyć kulkę nadzienia i zwijać trójkątne pierożki tak, by farsz miał trochę luzu, bo ciasto w czasie pieczenia się skurczy. Układać pierożki na blasze wyścielonej natłuszczonym pergaminem, posmarować wierzch masłem. Piec w 180°C, aż będą jasnozłote i chrupiące (ok. 25 min).

Informacje o Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem

  • Ciasto filo

    Ciasto filo

    Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą - spanakopita Torcik z ciasta filo z kremem cytrynowym - tradycyjne greckie ciasto wielkanocne Strucla z ciasta filo z makiem i bakaliami