Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szpinak w pikantnym duecie z cieciorką

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Szpinak w pikantnym duecie z cieciorką - składniki:
  • 45 dag liści szpinaku
  • 35 dag cieciorki z puszki
  • długi strąk czerwonego chili
  • po 2 łyżeczki kminu rzymskiego i nasion kolendry
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju (najlepiej arachidowego)
  • garść świeżych liści kolendry
  • sok z jednej cytryny
  • pieprz
  • sól
Szpinak w pikantnym duecie z cieciorką - sposób przygotowania: Szpinak przebrać, starannie umyć, osuszyć. Chili umyć, oczyścić z gniazda nasiennego, osuszyć i drobniutko posiekać. Kmin i kolendrę rozgnieść w moździerzu. W głębokiej patelni lub woku rozgrzać olej, wsypać przyprawy z moździerza i, mieszając, smażyć kilka sekund. Potem dodać chili, osączoną z zalewy cieciorkę i mieszając, smażyć 2 min. Następnie dołożyć czosnek, szpinak i smażyć jeszcze 2 minuty. Dość obficie skropić potrawę sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekanymi listkami świeżej kolendry i od razu podawać.