Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Borowiki w miodzie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Borowiki w miodzie - składniki:
  • Ok. 1.5 kg niedużych borowików
  • łyżka soli
  • Marynata:
  • szklanka octu 10-proc.
  • 3 szklanki przegotowanej wody
  • po 4 łyżki miodu i cukru
  • łyżka soli
  • po 6-7 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 1-2 listki laurowe
  • mała cebula
Borowiki w miodzie - sposób przygotowania: Umyte małe borowiki lub kapelusze większych grzybów włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem, gotować 10 min, odcedzić, przelać zimną, a potem wrzącą wodą. Osączyć, ułożyć w słoikach (do 3/4 wysokości). Zrobić zalewę. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Zagotować wodę z octem, cukrem, solą, zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym. Gotować pod przykryciem jeszcze 10 min. Dodać cebulę i miód, wymieszać, gotować 3 - 4 min. Gorącą zalewą zalać grzyby, słoiki zakręcić i pasteryzować 30 min. Wystudzić w kąpieli wodnej, przenieść do spiżarni.