Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Borowiki w miodzie
Borowiki w miodzie - składniki:
Borowiki w miodzie - sposób przygotowania:
Umyte małe borowiki lub kapelusze większych grzybów włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem, gotować 10 min, odcedzić, przelać zimną, a potem wrzącą wodą. Osączyć, ułożyć w słoikach (do 3/4 wysokości). Zrobić zalewę. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Zagotować wodę z octem, cukrem, solą, zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym. Gotować pod przykryciem jeszcze 10 min. Dodać cebulę i miód, wymieszać, gotować 3 - 4 min. Gorącą zalewą zalać grzyby, słoiki zakręcić i pasteryzować 30 min. Wystudzić w kąpieli wodnej, przenieść do spiżarni.
- Ok. 1.5 kg niedużych borowików
- łyżka soli
- Marynata:
- szklanka octu 10-proc.
- 3 szklanki przegotowanej wody
- po 4 łyżki miodu i cukru
- łyżka soli
- po 6-7 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- 1-2 listki laurowe
- mała cebula
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki