Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bakłażany faszerowane grzybami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Bakłażany faszerowane grzybami - składniki:
Bakłażany faszerowane grzybami - sposób przygotowania: Umyte bakłażany przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wydrążyć miąższ, zostawiając przy skórce cienką warstwę. Wydrążony miąższ oprószyć solą, lekko skropić sokiem z cytryny i włożyć do miseczki. Połówki bakłażanów posypać od wewnątrz solą, po 25 min spłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Miąższ z miseczki lekko odcisnąć, drobno posiekać. Grzyby oczyścić, wypłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Na rozgrzanym maśle obsmażyć rozdrobnione składniki nadzienia. Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki, zagęścić farsz bułką tartą, wymieszać ze śmietaną, bryndzą i startym żółtym serem, przyprawić do smaku pieprzem i solą. Napełnić bakłażanowe miseczki farszem, ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu i zapiekać 25 -30 min w piekarniku nagrzanym do 220°C.
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka