Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gruszki na sposób orientalny

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gruszki na sposób orientalny - składniki:
Gruszki na sposób orientalny - sposób przygotowania: Rodzynki sparzyć, dobrze osączyć, posiekać, wymieszać z migdałami, miodem i imbirem. Gruszki umyć, i nie przekrawając ich, wydrążyć gniazda nasienne od strony szypułki, po czym delikatnie, żeby nie powgniatać miąższu, cienko je obrać i szybko skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Napełnić środki owoców przygotowanym nadzieniem rodzynkowo-migdałowym. Ułożyć gruszki w naczyniu do zapiekania, polać winem wymieszanym z sokiem malinowym, wstawić do gorącego (190°C) piekarnika i zapiekać 35-40 min. Podawać na gorąco.