Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Lazania z kurczakiem
Lazania z kurczakiem - składniki:
Lazania z kurczakiem - sposób przygotowania:
Pieczarki pokroić na cząstki, cukinie - w półplasterki, piersi - w paski. Na patelni rozgrzać połowę oliwy i usmażyć na niej kurczaka. Przełożyć na talerzyk, a na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć pieczarki. Gdy się zrumienią, dodać cukinię i chwilę smażyć razem. W rondlu z grubym dnem rozgrzać resztę oliwy, podsmażyć na niej drobno posiekaną cebulę, czosnek i pepperoncini, po kilku minutach wyjąć papryczkę i dodać kurczaka, pieczarki z cukinią, podzielony na różyczki brokuł, obrane pomidory pokrojone w kostkę i połowę zmiksowanych pomidorów w zalewie, dusić na małym ogniu około 15 min. Następnie dodać śmietanę, pokrojone listki bazylii, doprawić do smaku. Prostokątne żaroodporne naczynie wysmarować masłem, wyłożyć suchymi płatami makaronu (gdyby się nie mieściły, pokruszyć brzegi), przykryć farszem, polać beszamelem, posypać parmezanem i jeszcze raz powtórzyć wszystkie te czynności. Na wierzchu ułożyć ciasto i dokładnie pokryć beszamelem, polać zmiksowanymi pomidorami, posypać parmezanem. Zapiekać około 45 min w temperaturze 190-200°C.
- 12 płatów lasagne
- 50 dag piersi kurczaka
- cukinia
- 30 dag brokułów
- 30 dag pieczarek
- 2 cebule
- 3 spore pomidory
- duża puszka (0.9 l) pomidorów w zalewie
- 3-5 ząbków czosnku
- 10 listków bazylii
- 2 łyżki śmietany
- 10 dag startego parmezanu
- 5 dag masła
- 4-5 łyżek oliwy
- 1-2 suszone pepperoncini
- cukier
- sól
- 2.5 szklanki beszamelu
Informacje o Lazania z kurczakiem
-
Obiad na wtorek - z deserem dla dorosłych
dekoracji. Zupę doprawiamy sokiem z cytryny i chrzanem z jabłkami. Przecedzamy przez sito i miksujemy. Podajemy z kawałkami jabłek. Włoskie makarony dają nieograniczone możliwości - wystarczy kilka prostych dodatków. Z lazanią jest tak samo - dziś proponujemy nadzienie warzywno-drobiowe. Lazania z
-
Makaron nieźle zapieczony
? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Lazania z kurczakiem i brokułem Składniki: 9 płatów makaronu lasagne, ugotowanego al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu 1 duża cebula perłowa, drobno posiekana 50 g masła 50 g mąki 1/2 łyżeczki soli duża szczypta białego
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki