Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Naleśniki po florencku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Naleśniki po florencku - składniki:
Naleśniki po florencku - sposób przygotowania: Przyrządzić ciasto naleśnikowe z podanych składników. Usmażyć na maśle cienkie naleśniki. W rondlu rozgrzać masło przeznaczone do farszu, podsmażyć na nim posiekaną cebulę i czosnek, wrzucić umyty i osączony szpinak. Smażyć, mieszając, aż sok odparuje, a następnie liście posiekać, wymieszać z ricottą, połową parmezanu i śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Naleśniki smarować farszem i składać w kopertę (jak krokiety) lub w chusteczkę, ułożyć w wysmarowanym masłem żaroodpornym płaskim naczyniu, polać beszamelem, posypać parmezanem. Zapiekać około 25 min w piekarniku nagrzanym do 190-200°C. Do polewania naleśników podać osobno gorący sos arrabiata.
Ażurowe naleśniki na słono