Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczeń jagnięca z chrupiącą skórką

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczeń jagnięca z chrupiącą skórką - składniki:
Pieczeń jagnięca z chrupiącą skórką - sposób przygotowania: Czosnek obrać, pokroić wzdłuż na plasterki, a potem na słupki. Udziec umyć pod bieżącą zimną wodą, ponacinać ostrym nożem i naszpikować słupkami czosnku. Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodać sól i drobno pokrojone fileciki anchois i starannie razem utrzeć (najlepiej w moździerzu). Posmarować tą pastą udziec, oprószyć pieprzem i ułożyć w brytfannie. Polać połową rozgrzanej oliwy. Udziec piec odkryty w 220°C ok. 10 min. Rosół zagotować, wymieszać z sherry i wlać do mięsa. Obniżyć temperaturę w piekarniku do 100°C i piec jagnięcinę dalej, ok. 85 min. Na chwilę wyjąć brytfannę, zlać do garnuszka tłuszcz i posmarować mięso bułką tartą wymieszaną z resztą oliwy i ziołami. Wstawić do piekarnika i zapiekać w 210°C, aż skórka będzie zrumieniona i chrupiąca. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić w nim mięso na 10-15 min. Potem wyjąć, usunąć kości, a mięso pokroić i podawać z frytkami i piklami.