Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zrazy po nelsońsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Zrazy po nelsońsku - składniki:
Zrazy po nelsońsku - sposób przygotowania: Admirał Horacy Nelson (1758-1805) opracowując plany wojenne, nic nie jadł. Zatroskany kucharz okrętowy przygotował apetyczną potrawę, by zaintrygować admirała. Ten spróbował i... został jej miłośnikiem. Umyte i osuszone mięso pokroić w cienkie plastry, rozklepać, oprószyć pieprzem, zrumienić z obu stron na 1/2 rozgrzanego na patelni masła, przełożyć do rondla. Cebulę obrać, pokroić w plastry, zeszklić na pozostałym na patelni tłuszczu lub tylko przelać wrzątkiem. Grzyby umyć, namoczyć w małej ilości wody, a potem w niej ugotować, osączyć (wywar zachować) i pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać, gotować 15 min w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić, pokroić w plastry. W płaskim rondlu rozpuścić resztę masła i układać warstwami: zrazy, cebulę, grzyby i ziemniaki. Wlać gorący bulion i mąkę wymieszaną z zimnym wywarem z grzybów, dusić 10-15 min. Pod koniec duszenia wlać maderę. Jeśli trzeba, jeszcze doprawić danie solą, pieprzem i szybko podać.