Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierogi greckie z fetą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierogi greckie z fetą - składniki:
  • Ciasto:
  • gotowe francuskie w podłużnych płatach (świeże lub mrożone) ok. 45 dag
  • Farsz:
  • 50 dag przebranych młodych liści szpinaku 15 dag fety
  • 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek
  • łyżka posiekanych listków rozmarynu
  • łyżeczka posiekanych kaparów
  • 2 łyżki nasion pinii lub słonecznika
  • jajko
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz i sól
Pierogi greckie z fetą - sposób przygotowania: Nasiona pinii lub słonecznika uprażyć na rozgrzanej suchej patelni, a następnie owinąć w lnianą ściereczkę i pokruszyć ("rozwałkować") wałkiem albo rozbić tłuczkiem. Liście szpinaku umyć, 2 min blanszować w posolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, dokładnie osączyć, odcisnąć i pokroić w paski. Fetę drobno pokruszyć, starannie wymieszać z pozostałymi składnikami farszu. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, starannie wymieszać. Na środku każdego kawałka ciasta rozłożyć wzdłuż część farszu, zostawiając wokół wolne marginesy. Złożyć na pół, formując podłużne pierogi. Mocno skleić brzegi ciasta. Pokroić pierogi na grube plastry, posmarować rozkłóconym jajkiem, ułożyć na blasze i piec 20 min w 200°C.
4 sposoby na zawijanie pierogów