Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Banany w karmelu z lodami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Banany w karmelu z lodami - składniki:
  • 4 dojrzałe jędrne banany
  • 8-12 orzechów pekan
  • 3 łyżki cukru
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny i 2 pomarańczy
  • szczypta soli
  • 2 łyżki białego rumu
  • 2 łyżki płynnego miodu akacjowego
  • 4 kulki ulubionych kremowych lodów
  • kilka drobnych listków melisy i mięty do dekoracji
Banany w karmelu z lodami - sposób przygotowania: Orzechy otrzeć lnianą ściereczką, by usunąć z nich cienką skórkę, potem je posiekać, uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Banany umyć, obrać i pokroić ukośnie na plasterki. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypać cukier i podgrzewać, mieszając, aż się stopi i zamieni w złotobrązowy karmel. Dodać banany, sok z pomarańczy i z cytryny, szczyptę soli, rum i płynny miód. Podgrzewać 2-3 min, delikatnie mieszając. Następnie przełożyć deser do pucharków lub na talerzyki, oprószyć orzechami. Do każdej porcji dodać kulkę lodów. Udekorować listkami melisy i mięty.