Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Banany w karmelu z lodami
Banany w karmelu z lodami - składniki:
Banany w karmelu z lodami - sposób przygotowania:
Orzechy otrzeć lnianą ściereczką, by usunąć z nich cienką skórkę, potem je posiekać, uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Banany umyć, obrać i pokroić ukośnie na plasterki. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypać cukier i podgrzewać, mieszając, aż się stopi i zamieni w złotobrązowy karmel. Dodać banany, sok z pomarańczy i z cytryny, szczyptę soli, rum i płynny miód. Podgrzewać 2-3 min, delikatnie mieszając. Następnie przełożyć deser do pucharków lub na talerzyki, oprószyć orzechami. Do każdej porcji dodać kulkę lodów. Udekorować listkami melisy i mięty.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki