Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rosyjska zupa rybna ucha

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Rosyjska zupa rybna ucha - składniki:
  • 1 kg małych ryb (płoci lub okoni albo karasi)
  • 1-1 i 1/2 kg świeżych filetów dużych ryb (karpia albo szczupaka lub lina)
  • włoszczyzna
  • 2-3 cebule
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • ewentualnie pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe
  • pół cytryny
  • po łyżce posiekanej natki i koperku
  • pieprz i sól
Rosyjska zupa rybna ucha - sposób przygotowania: Drobne ryby sprawić, włoszczyznę oskrobać i umyć, wrzucić do garnka. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawy korzenne, wlać 2 litry wody i gotować 45 min na małym ogniu pod przykryciem, po czym wywar odcedzić do drugiego garnka. Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki, starannie oczyścić z ości, włożyć do gorącego wywaru i gotować 15 min. Ewentualnie wlać wino. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem, zagotować. Rozlać do miseczek, posypać posiekaną zieleniną, udekorować półplasterkami wcześniej wyszorowanej cytryny. Podawać z pieczywem. Ta znakomita zupa najlepiej smakuje przygotowana dzień przed podaniem.